Един от най-ценните ни ресурси, който всички се опитват да вземат от нас, е нашето лично внимание. Всяка компания иска да ѝ дадем малко от спестяванията си, но все по-рядко ги отразяваме, заради ежедневните, лишени от креативност и разнообразие опити.

Днес ще ви запознаем с една по-необикновена идея, която лесно може да включите в настоящата си маркетинг стратегия.

Какво Представлява Engagement Marketing – ът?

Той има за цел да накара потребителите ви да се чувстват свързани с вашите продукти. Mаркетинг професионалиститe коментират, че той е толкова ефективен, защото продуктите се създават и ползват от хора. Като такива, всички ние имаме емоции. Този тип маркетинг се занимава точно с емоциите у хората и се грижи да възприемат бранда ви по възможно най-изгодния за вас начин, превръщайки ги в бъдещи клиенти. Присъедините ли вашите клиенти в историята, смисъла и визията на това, което правите, те се чувстват част от общност вместо посредствени клиенти. Използвана правилно, концепцията на този тип маркетинг може да позиционира вас и бранда ви нависоко. Сега ще се постараем да ви дадем някои насоки за това как да вкарате тази концепция в действие.

Основи в engagement marketing

Трябва да знаете, че неправилното използване на този тип  концепция може да завърши зле. Преди да го вкарате в действие, се уверете, че сте сигурни какво правите, или се доверете на специалисти с опит, които да го направят вместо вас. Най-големият капан, в който може да попаднете, е да използвате прекалено директен и продажбено-ориентиран тон чрез комуникацията си. Вашите клиенти трябва да се чувстват сякаш сами взимат решението да закупят от вас. Основната цел на този тип маркетинг е изграждането ви като бранд. Създаването на усещане за принадлежност у потребителите ви, комуникацията на ценностите и визията ви и не на последно място, присъединяването на последователите ви към тази визия. Колкото и странно, и детинско да звучи, това работи днес, можете сами да се убедите. Един от най-ярките примери е българският бранд “Alexander.Spade”, чиято Instagram маркетинг стратегия се базира главно на engagement marketing. В глобален мащаб примерите за успешно интегриране са прекалено много, за да ги изброим тук. Можете сами да видите в Instagram.

Свързването с правилните инфлуенсъри е изключително важен компонент за оптималното функциониране на тази концепция. Тяхна цел е да обучават вашата аудитория за продуктите ви и така да ги „затоплят“, след което да преминат на следващо ниво в маркетинг фунията ви. Това е задачата на инфлуенсърите, а не каквото и да било друго. В нашата практика, когато започваме работа с дадена компания, подбираме внимателно най-правилните инфлуенсъри, с които да работим. Филтрираме ги според аудиторията, която ги следва, процентът на реалните им последователи, съдържанието което публикуват, начинът по който се възприемат от последователите им и куп други фактори. По този начин постигаме оптималното възприемане на брандът на клиентите ни от техните последователи. А на тях им остава да се радват на увеличените продажби, точно като Edrehi.

Заключение

С появата на все повече и повече конкуренти става все по-трудно да се отличим от останалите и да се позиционираме като най-добрите в това, което правим. За това ни се налага да ползваме съвременните методи, които се отнасят с клиентите като нещо повече от такива.

Екипът на агенция за дигитален маркетинг Digital Expert винаги е готов да ви покаже още полета за развитие и оптимизация на текущата ви маркетинг концепция. Запишете се за безплатна експертна стратегия, очакваме ви!

Искаш да научиш повече как бизнесът ти да стане по-печеливш?

Заяви сега безплатно услугата “Експертна рекламна стратегия” и научи как да продаваш онлайн по-добре и да печелиш повече