Кои са най-подходящите хаштагове за моя бизнес?

Правилата в Instagram се промениха. Както всичко свързано с Инстаграм, така и най-добрите практики, които работеха за хаштаговете през 2018 година, вече не са толкова ефективни. Може би, за обикновените потребители, това не е чак толкова важна тема, но ако вие сте собственик на бизнес, който разчита на Instagram за увеличаването на своите продажби, то промените в тази насока вероятно са доста важни за вас. В тази статия ще ви запознаем с новите правила за хаштаговете в Instagram и подробно ще ви обясним как да намерите правилните хаштагове за вашия бизнес.

Използването на релевантни хаштагове е по-важно от всякога

Instagram наскоро предостави възможността на своите потребители да могат да следват хаштагове. Това означава, че вместо потребителят да се опитва безкрайно да търси във фийда си определен Instagram хаштаг, за да попадне на вашето съдържание (шансовете за което са доста малки), сега вашият пост ще може да се покаже напълно автоматично във фийда на нови, потенциални ваши последователи.

И макар че алгоритъмът на Instagram винаги е предпочитал потребителите да използват релевантни хаштагове, тази нова функция прави използването на адекватни и подходящи хаштагове много по-важно откогато и да е. Целта на Instagram е да награди и поощри адекватното използване на хаштаговете върху платформата.

Използването на подходящи хаштагове вече е много важно, защото потребителите вече имат право да маркират съдържанието на вашия хаштаг като нещо, което не биха искали да виждат в техния фийд! Или иначе казано, да отбележат съдържанието на вашия хаштаг като спам, с който те не биха искали да се ангажират вече. Това от своя страна означава, че вашият бизнес може да пострада от тези нови правила, разбира се, ако не използва по един адекватен и смислен начин своите хаштагове.

Ето как точно работи следването на хаштагове:

След като започнете да следвате конкретен хаштаг и предложенията от Instagram започват да се показват във вашия фийд, вие ще можете да изберете нова опция „Не показвай този хаштаг“, (Don’t Show for This Hashtag), за да маркирате съдържанието, което не ви е интересно или просто сте преценили, че не е релевантно за вас.

new rule ig 1
new rule ig 2
new rule ig 3

Макар че тази информация има за цел да каже на алгоритъма на Instagram какъв вид съдържание ползва потребителят, ако имате прекалено много постове с хаштагове, които са маркирани от потребителите като нерелевантни, това може да окаже негативен ефект върху вашия акаунт и Instagram може да вземе мерки за неговото ограничаване.

Използвайте различни хаштагове, за да избегнете спам активност

Използването отново и отново на едни и същи хаштагове във всеки един от вашите постове не само ще се отрази на степента на ангажираност на профила ви (engagement rate), но и може да превърне вашето съдържание в спам. Това е нещо, което обезателно бихте искали да избегнете.

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, когато решавате какви хаштагове да използвате за вашия бизнес, е да бъдете предвидливи и преднамерени. Или иначе казано, да използвате такива хаштагове, които вашата целева аудитория активно търси и следва.

Според известната инфлуенсърка и Instagram маркетинг специалист, Алекс Тооби, важно е да сменяте хаштаговете си в Instagram във всяка една ваша публикация, за да избегнете възможността вие самите да се превърнете в спам. Също така е добра идея да се избягват трикове от рода на лайк за лайк хаштаг (#likeforlike). Избягвайте тяхното използване, тези хаштагове са били използвани повече от милион пъти. Макар че те могат да ви донесат няколко допълнителни харесвания на пост, те няма да ви помогнат да развиете висока степен на ангажираност, която да е насочена директно към вас.

Вместо това, опитайте се да намерите по-малка и компактна ниша от специфични хаштагове, които да отговарят на вашия бизнес и да са релевантни на съдържанието, което качвате в Instagram. Можете да използвате различни онлайн инструменти, които групират вашите хаштагове въз основа на тематиката и категорията. Вижте още за реклама в социалните мрежи.

Например, ако сте фирма, която е насочена към собствениците на малки фирми в модната индустрия, може да имате няколко хаштага, които използвате за различни теми и категории.

Някои от тях може да са специално предназначени за малкия бизнес, докато други може да са към мода, храна, пътуване, или пък онлайн търговия. Ключът е да се съберат и категоризират всички хаштагове, които използвате, така че, когато ги вмъкнете в определен ваш пост, лесно да можете да разберете кой от тях се е представил най-добре и ви е донесъл най-много трафик.

И не забравяйте да използвате уникален брандов хаштаг, който да е предназначен специално към вас. Разбира се, използвайте го единствено, когато има смисъл от това! Ако злоупотребите с него и започнете да го ползвате постоянно, той ще загуби своята стойност. Първата стъпка към това да накарате другите потребители да започнат да използват вашият брандов хаштаг е като първо започнете вие самите да го използвате.

new rule ig 4

Съветваме ви да подберете хаштагове, които най-добре описват вашият акаунт, бизнес и таргет пазар, по възможно най-добрият начин. Например, ако сте компания, която се занимава с производство на бебешки храни, чийто целеви пазар съвсем логично би бил майки и родители с малки деца, трябва да използвате хаштагове, които да описват вашият продукт и бизнес, като #babyblends, #freshbabyfood и #organicbabyfood, #babyfood #organic, както и вашия собствен брандов хаштаг.

Можете също така да използвате и хаштагове, които описват идеалният ви клиент, като #babyfoodie, #girlmom, #boymom и #babyontheway, заедно с по-общи хаштагове за родители като #motherhood, #kidstart и #dailyparenting.

Хаштаговете в Instagram свързват отделни общности и потребители, които имат сходни интереси и сходно мислене на определена тема. Те са чудесен начин да се свържете с други хора, да подобрите видимостта си при извършване на търсене на вашите публикации, да спечелите повече нови релевантни на вашия бизнес последователи и да развиете своя собствена общност от последователи.

Потърсете кои са инфлуенсърите и брандовете във вашата ниша с най-много последователи, за да разберете какви хаштагове използват те самите, след което добавете най-подходящите от тях и във вашите списъци. Не забравяйте, че наблюдаването на конкуренцията трябва да е ключов аспект от вашата Instagram стратегия.

Какво количество хаштаговете да използваме?

Има много противоречиви данни за това колко Instagram хаштага е добре да използваме в своите публикации. Така че, ако очаквате някаква конкретна бройка, ще се наложи да ви разочароваме, защото все още няма категорични данни за това.

Съветът на Алекс Тооби е да се използва максималният брой от хаштагове, разрешени от Instagram, който е тридесет. Докато тридесет хаштага може и да изглеждат в повече, тя казва, че използването на максималния размер на позволени хаштагове в Instagram ще ви даде повече възможности да бъдете намерени в платформата.

Виждали сме всякакви видове стратегии и идеи за това колко хаштага биха направили разликата, но, в крайна сметка, това зависи изцяло от вас. Ако можете да намерите тридесет супер хаштага, които да добавите към всеки един пост, тогава определено трябва да го направите.

Ако обаче не се чувствате комфортно при използването на толкова голям брой, можете да изберете и по-малко. Винаги е добре да експериментирате с количеството хаштагове, които използвате към всеки един от вашите постове. Както вече казахме, все още няма конкретна формула за техния брой, наблюдавайте резултатите и преценете кога нещата се получават най-успешно.

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, е, че трябва да използвате такива хаштагове, които вашата целева аудитория търси и следва. Бъдете винаги актуални и релевантни. Това че едни хаштагове са действали успешно за вас преди няколко месеца, далеч не значи, че ще ви донесат добри резултати и за в бъдеще.

Бизнес профилите в Instagram могат да проследяват успеха на всеки един хаштаг чрез Post Insights

Тези от вас, които имат бизнес профил, не само имат възможността да проверяват как техните профили се разрастват с времето чрез анализите, които Instagram предлага, но също така могат да анализират и как функционират отделните постове и да сравняват конкретните резултати от всеки един от тях.

Какво означава това за вас?

new rule ig 5
new rule ig 6

Ще можете да видите точно колко ефективни са вашите постове при привличането на нова аудитория въз основа на брой импресии от различни източници – включително и хаштаговете на Instagram!

Достъпът до тези данни може да ви помогне да подобрявате непрекъснато стратегията на вашите хаштагове.

За да получите достъп до тази информация, изберете публикацията, за която искате да получите по-подробни данни, и кликнете върху “View Insights” в долния ляв ъгъл.

Плъзнете нагоре, за да видите данни за тази публикация, включително и данни за нейния рийч, импресиите и нещо наистина интересното – как хората, които са видели публикацията ви, са ви намерили.

Защо следването на хаштаговете е полезно?

new rule ig 7

Както вече споменахме, през 2018 г., Instagram добави възможността да „следвате” хештаговете, което означава, че сега можете да останете в крак с различни теми (или общности), като следвате определен хаштаг, свързан с вашите интереси.

Следването на хаштага работи точно като и следването на стандартен потребителски профил. Когато откриете хаштаг, който искате да следвате, просто отворете страницата на хаштага и натиснете бутона за последване.

Това дава страхотна възможност за бизнеса и брандовете да се появяват редовно във фийдовете на техните последователи. Например, ако имате брандов хаштаг за бизнеса си, можете да поканите последователите ви да го последват.

Това означава, че съдържанието ви може да се покаже цели два пъти във фийда на вашия последовател – веднъж, тъй като той следва профила ви и още веднъж, защото той вече следва и вашият брандов хаштаг. Това е една уникална възможност, защото удвоява шансовете ви за увеличаване на ангажираността!

Можете също така да използвате тази нова функция, за да следите внимателно конкурентите и дори да откривате потенциални партньори, като избирате да следвате специфичните за индустрията хаштагове.

Добавете Instagram хаштаг и към вашите Instagram истории

new rule ig 8

Добавянето на хаштаг към историята ви е чудесен начин да дадете на съдържанието си допълнителен шанс да бъде открито от нови аудитории.

Когато хората търсят определен хаштаг в Instagram, ако той е достатъчно популярен, те ще могат да видят активните истории в реално време, които са свързани с него. Този хаштаг е свързан и с вашия профил, което значи, че ако хората харесват това, което публикувате, може да намерят вашия профил и да ви последват.

Има два различни начина, чрез които да добавите хаштагове към вашите истории.

Единият е чрез използване на хаштаг стикера (можете да добавите само един хаштаг използвайки този метод).

Другият е с опцията за въвеждане на текст, където просто да въвеждате хаштаговете си от клавиатурата на дисплея. (можете да добавите до 10 хештега чрез този метод).

Този метод обаче може да се отрази на вашата история от чисто естетическа гледна точка. Ако прекалите с хаштаговете, тя ще изглежда на останалите като спам.

Добавете хаштагове във вашата Instagram биография

Независимо от вашите бизнес цели, включването на вашия брандов хаштаг във вашата Instagram биография е един фантастичен начин да повишите нивото на ангажираност на вашите постове.

Това, което прави тази функция толкова полезна, е, че прави биографията ви още по-функционална – можете да използвате хаштаговете за всичко – от популяризирането на вашата общност в Instagram, до подчертаване на вашето марково съдържание и обявяване на кампаниите ви.

Включването на вашия брандов хаштаг във вашата биография също е и чудесен начин да накарате последователите си да започнат да го използват и те в своите постове. Всичко, което трябва да направите, е да включите „#“ преди всяка дума във вашата биография и тя автоматично ще се превърне в активен линк.

Стратегическото използване на Instagram хаштагове все още е чудесен начин да се свържете с нови клиенти, да намерите подходящо съдържание, създадено за вас от вашите последователи, и да изградите дългосрочни взаимоотношения с влиятелни партньори!

Надяваме се, че вече след като сте наясно с новите правила относно Instagram хаштаговете, ще започнете да ги използвате по един нов, различен и по-ефективен начин, за да успеете да развиете вашата аудитория. Хаштагът придобива все по-голяма тежест в Instagram и неговото използване вече отдавна попада в графата “задължителни”. Единствената въпросителна тук е не дали, а колко често и къде.

Ако вие имате нужда от съдействие относно подбирането и използването на подходящите за вашия бизнес хаштагове, както и за цялостния ви Instagram маркетинг, можете да се обърнете към нас за безплатна онлайн консултация.

Нашите специалисти от Digital Expert ще се свържат с вас при първа възможност и ще ви дадат експертно мнение, което да е изцяло съобразено с вашите индивидуални бизнес нужди.

Запишете се още днес, очакваме ви.

Разгледайте част от нашите услуги за дигитален маркетинг:

Source: Later.com

Искаш да научиш повече как бизнесът ти да стане по-печеливш?

Заяви сега безплатно услугата “Експертна рекламна стратегия” и научи как да продаваш онлайн по-добре и да печелиш повече