Вижте как това сериозно може се отрази на вашите реклами във Facebook

От скоро Facebook въведе нова система за обратна връзка, която може да доведе до забрана за рекламиране на фирми, ако те не успеят да поддържат приемливо ниво на удовлетвореност на своите клиенти. Те вече ще могат да изпращат обратна връзка директно до Facebook, в която да изразят своето потребителско изживяване. Вече е активно кратко проучване, след като потребителят завърши покупка, която е била инициирана чрез реклама във Facebook.

Компанията започна да събира обратна връзка от клиентите си още през юни 2018 г., за да идентифицира лошия опит с фирми, които пускат реклами на платформата. Facebook започна тази практика, за да премахне злоупотребите от страна на рекламодателите и също така като част от опитите си да изчисти името си след скорошните съдебни дела срещу социалната мрежа. Потребителите ще могат да оценят потребителския си опит чрез три емоджита – тъжно лице, неутрално лице, или щастливо лице. След това ще се появи въпросник, където ще можете да предоставите по-детайлна информация.

Обратната връзка ще бъде споделена с фирмите само ако те получават голям обем отрицателна обратна връзка.

 

Налично е табло за управление, което позволява на компаниите да наблюдават директно клиентския си рейтинг и да виждат отзивите от клиенти.

 

facebook

 

Ако резултатът ви спадне до две, или по-ниско от две, цената на рекламата ви ще се повиши, а нейният рийч драстично ще намалее. Ако бизнесът продължава да поддържа нисък резултат, Facebook ще увеличава наказанията всеки месец, докато резултатът не се подобри. Ако резултатът спадне до едно, или дори по-малко, фирмата няма да има възможност да пуска реклами на платформата на Facebook.

“Това може да продължи до абсолютна забрана за рекламиране”, казват от компанията.

Тази система за обратна връзка се въвежда поради многото на брой разочарования, които клиентите имат след закупуване на продукти от рекламодателите във Facebook. Компанията твърди, че по този начин ще даде възможност на бизнеса да се подобри, преди да предприеме по-нататъшни действия.

„Говорихме с хора, закупили различни продукти от рекламодатели във Facebook, и двете най-големи разочарования, които чухме, бяха, че хората не харесват реклами, които цитират неточни срокове за доставка, или които представят продуктите по погрешен или подвеждащ начин. Предприемаме стъпки, за да се опитаме да идентифицираме както тези, така и други общи разочарования с нов инструмент, който стартира глобално. Надяваме се, че ще използвате информация, която ще получите от него, за да подобрите услугите си и да ни помогнете да изградим доверие във Facebook. Това ще създаде по-добро преживяване както за вас, така и за вашите клиенти.” – коментират още от Facebook относно промените.

Предишните стандарти и рекламни правила на Фейсбук се прилагаха само към опита на потребителите свързани със самата платформа. Нямаше активни правила за лоши пазарни практики, възникнали извън социалната мрежа, като например кликване върху реклама на сайт, или приложение за онлайн търговец на дребно, за да направите покупка.

Какво можем да направим, за да подобрим оценката от клиентската удовлетвореност?

  • Изпълнете очакванията на клиентите си

Ниските оценки на удовлетвореността на клиентите често са причинени от несъответствие в очакванията на клиентите и това, което те получават. Това включва да се уверите, че продуктът съответства на това, което е изобразено в рекламите Ви, а показаните времена за доставка са точни. Отчитайте опцията за връщане и замяна на стоката, която най-вероятно сте поставили на вашия уебсайт. Ако работите в различна времева зона от клиентите си, трябва да сте наясно колко време е необходимо да се отговори на техните запитвания.

  • Бъдете точни и ясно относно това, което продавате, или предлагате

Снимките, видеоклиповете и всички други рекламни материали трябва точно да представляват това, което се продава. Уверете се, че размерите, материалите и всички други аспекти на вашия продукт са точно показани и посочени. Ако продавате облекло, уверете се, че графиките с размери, които използвате, са релевантни и за други страни, към които продавате (напр. размерите на дрехи в САЩ може да са различни от тези в Китай).

  • Гарантирайте качеството на стоките от доставчиците

Ако купувате стоки от доставчици, уверете се, че поддържате качествен контрол и че стоките се доставят навреме и както е посочено на уебсайта и рекламите Ви.

Ако имате опция за доставка, поставете условията правилно и коректно. Уверете се, че времето за доставка от врата до врата е точно определено. Информацията за доставката, която предоставяте, трябва да включва времето за обработка, наличността на артикулите, разходите за доставка и всички други фактори, които могат да повлияят върху времето, което дадена стока отнема да бъде доставена. Ако е възможно, предоставете информация за проследяването на пратката.

Защо оценката от клиентската удовлетвореност е важна за вашия бизнес?

Освен очевидните последици, свързани с рекламните разходи, оценките за удовлетвореността на клиентите предоставят нова възможност за това бизнесът да бъде по-отговорен към обслужването на своите клиентите. По този начин Facebook иска да накара компаниите, които рекламират на неговата платформа да стоят плътно зад това, което те предоставят и зад обещанията, които те заявяват в рекламните си послания.

За първи път ще бъде установена ясна връзка между Facebook страниците, рекламните сметки и физическите фирми. Ако някоя част от тази нишка предоставя лош опит (да кажем, че на social media мениджърът му отнема твърде много време, за да отговори на съобщение във Facebook, или търговския представител е груб по време на телефонно обаждане), това може да навреди на рекламният компонент на фирмата и да повлияе директно на това как рекламите се представят във Facebook. Промените без съмнение са съществени и сериозни, но ако бизнесът е изцяло посветен на своите клиенти, то той няма да има за какво да се притеснява.

Няма място за паника.

Добре разбираме, че всички тези промени, които Фейсбук въвежда, често могат да объркат рекламодателите и това може да доведе до неприятни последствия за техния бизнес. Ние от Digital Expert ще сме вашият гид в онлайн сферата и с удоволствие ще Ви помогнем с безплатна консултация, за да бъде Вашият бизнес актуален с последните изисквания на социалната мрежа. Да, Facebook може да бъде страхотен инструмент за бизнес, но ако не спазваме правилата наложени от компанията, той може и да убие рекламните ни кампании, или в най-добрия случай, драстично да ограничи техния ефект.

Искаш да научиш повече как бизнесът ти да стане по-печеливш?

Заяви сега безплатно услугата “Експертна рекламна стратегия” и научи как да продаваш онлайн по-добре и да печелиш повече