Защо брандът е важен за вашия бизнес?

Някога стартирането на бизнес изглеждаше като неясна и непостижима мисия, подходяща само за смели и амбициозни хора.

Днес обаче, когато бариерата за влизане в света на онлайн бизнеса е значително по-ниска, възможностите за предприемачество изкушават хора от цял свят, търсещи алтернатива на стандартния 8 часов работен ден.

Но въпреки че е чудесно да пиете коктейл на басейна, докато работите от вашия лаптоп, не трябва да се пренебрегва упоритата работа, която неизбежно ще трябва да свършите, докато стартирате и разраствате един печеливш бизнес.

Предизвикателствата са безкрайни, а отплатата не винаги идва веднага. Ще трябва да прекарате стотици часове в генериране на потенциални клиенти, усъвършенстване на продажбени фунии, управление на финанси и какво ли още не.
Тогава идва въпросът: струва ли си усилията в крайна сметка?

Отговорът зависи от това дали правите просто бизнес или изграждате бранд.

Ако всичко, което правите, е за да може да печелите повече пари и да се освободите от корпоративните вериги, тази концепция няма да издържи дълго. Веднага след като услугата или продуктът ви станат масови, конкуренцията ви притисне или намали драстично цените, всички онези часове, пот и сълзи, изразходвани за изграждането на вашата машина за пари и свободно време, ще отидат на вятъра.

Може да имате късмет и бизнесът ви да избухне и без бранд, но статистически погледнато, това е много малко вероятно – на практика само половината от малките фирми оцеляват след 5-тата година.

За да просперира вашият бизнес е необходимо да имате дългосрочна визия, история и ценности, които да ангажират аудиторията ви емоционално и да ги накарат да ги припознаят като свои. Така ще имате отдадени и лоялни клиенти, които ще ви последват, независимо къде ви отвежда животът.

Неслучайно най-печелившите компании в света имат и най-разпознаваемите марки (например Google, Apple, Amazon, Facebook). Един разпознаваем бранд е в състояние да ви отличи като авторитет в индустрията, да накара медиите да се интересуват от вас и да ви разкрива дългосрочно нови перспективи и поле за развитие.

бранд
Необходим ли е бранд на вашия бизнес 3

И така, как да изградим успешен бранд за своя бизнес? Ето 4 лесни стъпки:

  1. Определете вашата таргет аудитория. (Важно е да го направите много детайлно, например: спортисти, мъже, жени в активна възраст, живеещи в големи градове)
  2. Създайте история и ценности за вашия бранд, която резонира с вашата таргет аудитория.
  3. Посочете ключовите качества и ползи, които вашият продукт или услуга предоставя.
  4. Създайте лого и слоган, които да са в съзвучие с вашия бранд. Те ще се превърнат във ваша идентичност и визитна картичка и визуално ще ви отличават от останалите.(Например: Just Do It! – Nike)

Според проучване, 94% от потребителите заявяват, че е много вероятно да препоръчат на свои познати бранд, с който са емоционално ангажирани. 91% казват, че е по-вероятно да закупят от автентичен бранд, а 64% от потребителите посочват споделените ценности като основна причина да имат връзка с даден бранд. Емоционалната ангажираност е основният компонент, който отличава силните брандове.

Ако искате и вашият бизнес да се отличава от конкуренцията и имате нужда от изграждането на цялостна маркетингова концепция за вашия бизнес, обърнете се към дигитална агенция DigitalExpert.

Искаш да научиш повече как бизнесът ти да стане по-печеливш?

Заяви сега безплатно услугата “Експертна рекламна стратегия” и научи как да продаваш онлайн по-добре и да печелиш повече