Креативността прилича на качество, с което човек се ражда, но всъщност това не винаги е така. Ако смятате, че не сте част от късметлиите, които винаги са готови да генерират свежи идеи и има моменти, в които нещо ви пречи да развиете креативността си, то продължете да четете. Подобно на мускулите, креативността също може да се развие, стига да полагате усилия редовно.

В днешната статия описахме няколко лесно изпълними трика, с които ще можете да трансформирате живота и работата си по един интересен и вдъхновяващ начин. Със сигурност още сега трябва да осъзнаете, че креативността не е пасивен процес и изисква да се съсредоточите върху търсенето на методи, с които да стимулирате собственото си въображение. Насладете се на нашите страхотни техники и полезни съвети, с които ще си върнете креативността или ще я развиете от нулата!

Лявото и дясното полукълбо на мозъка

И двете полукълба в мозъка имат значение за степента на творчеството ви – лявата страна на мозъка генерира рационалните ви мисли и подрежда данните, а дясната част е отговорна за креативните процеси. Лявото полукълбо също помага да се филтрира ненужната информация от заобикалящата среда. За разлика от това, дясното полукълбо може да запази по-голям обем информация в съзнанието, която след това може да се използва за разработване на нови идеи. Затова дясното полукълбо е от основно значение за творческото мислене.

За да стимулирате дясната страна на мозъка си, трябва да се отпуснете и да бъдете отворени за нови идеи. След като ги генерирате, лявото полукълбо ще може да отсее по-добрите от тях. За целта медитацията може да ви бъде от голяма полза. Докато медитирате, можете да намалите количеството и силата на натрапчивите мисли и да увеличите притока на кръв в тази част на мозъка. Така ще му помогнете да работи по-ефективно и да се настрои по-творчески към предстоящите ви задачи.

digitalexpert 1200x628 meditation 001
Креативност: 6 кратки съвета за генериране на неустоими идеи 5

Медитацията като начин за възстановяване на творчеството

Ако медитирате за първи път, можете да използвате водени медитации (аудио или видео медитации с глас) от YouTube, например или да  изпълните следните стъпки:

 1. Създайте си време, в което няма от какво да се разсейвате. Предлагаме ви да се опитате да медитирате сутрин, тъй като тогава е лесно да се изолирате от света и имате повече енергия.
 2. Намерете място, на което няма кой да ви безпокои.
 3. Изключете телефона, телевизора, компютъра и друга технология, която може да издава звуци от нотификации или обаждания, например.
 4. Седнете удобно с изправен гръб и затворете очи.
 5. Насочете вниманието си към дишането си.
 6. При всяко вдишване си напомняйте как дъха ви влиза в тялото ви и при всяко издишване – как излиза. Ако умът ви започне да се лута, усмихнете се и върнете вниманието си отново към дишането.
 7. Колкото по-дълга е медитацията, толкова по-дълбоко ще усещате спокойствието и отделянето от заобикалящия ви свят. Все пак, дори и 5 минути медитация са едно много добро начало. Ако досега не сте опитвали да медитирате, опитайте с малко време, което е лесно постижимо и когато сте готови, можете да го увеличите. Винаги се старайте да ви е комфортно – медитацията не бива да ви натоварва или стресира.  
 8. Когато прецените се опитайте да върнете съзнанието си в настоящия момент. Раздвижете ръцете и краката и бавно отворете очи. 

Когато приключите с медитацията, можете да се върнете към задачата, за която ви се иска да сте по-креативни. Мислете за всички различни начини, по които някой друг е решил конкретния проблем. Например, помислете как дадена технологична компания може да реши такъв тип казус или как художник би могъл да се справи със същия проблем. Сега помислете и какво според вас е най-доброто решение. 

Отдалечете се от хората за известно време

Креативността понякога изисква лека форма на изолация. Намерете си място, което не е оживено и изключете всички устройства, които могат да ви разсеят. Обикновено, когато ни е скучно, първото нещо, което ни идва на ум, е да правим нещо друго. Това извършване на нещо друго обаче, може да попречи на творческите ни способности, тъй като то води до прекъсване на концентрацията и фокуса.

Един от начините за стимулиране на творческото решаване на проблеми, е да вкарате ума си в различно състояние и да позволите на подсъзнанието си да мисли извън кутията. Един от най-добрите начини да се съсредоточите върху подобряването на творчеството си, е като се изолирате от хората. Прекарайте известно време сред природата или намерете тихо пространство, на което да се усамотите. Опитайте се да намерите място, което има някаква естествена светлина. Насладете се на тишината и се отдайте на мислите си. Не ограничавайте ума си – така ще можете да се сетите за неща, които досега не са ви хрумвали. 

Търсете вдъхновяващи предмети 

Открийте и търсете навсякъде около вас предмети, които ви вдъхновяват, защото те всъщност ви карат да се чувствате добре. Такива могат да са картини, книги, музика, плочи, интериорни декорации и всичко друго, което ви въздейства. Смисълът на вдъхновяващите предмети, е да намерите нови начини, с които да се почувствате креативни и заредени с идеи от заобикалящата ви среда. Записвайте си и събитията, които ви вдъхновяват още при възникването им и си поставете за цел редовно да ги препрочитате. 

digitalexpert 1200x628 workhard 001
Креативност: 6 кратки съвета за генериране на неустоими идеи 6

Работете фокусирано върху един проект

За да върнете креативността си, се опитайте да работите само върху един проект. Това ще ви държи мотивирани и съсредоточени върху завършването му, вместо да се разпилявате и да се обърквате от различни по вид задачи. Можете да планирате в кои часове ще работите върху нещо и да се фокусирате само върху него. Така има шанс да ускорите работата си и да се чувствате по-удовлетворени. Почти сигурно е, че с тази техника ще ви остане повече време и енергия за креативно мислене, което можете да посветите на творческите си проекти.

Преразгледайте проблема отново

Едно нещо, което може да ви помогне да върнете творчеството си, е да преосмисляте проблeма си повторно. Тази техника може да работи по няколко начина. Единият е да се опитате да намерите смисъл в това, което правите. Например, ако искате да станете писател и търсите издателство, което да публикува творбите ви, просто помечтайте. Това може да ви даде решение как точно да го постигнете. Мислите за мечтите ни са творчески процес, в който виждаме по-детайлно всички неща, които могат да се случат. Често точно в тези моменти сме най-смели и ни хрумват страхотните, ефективни идеи.  

Другият начин е да направите крачка назад и да потърсите различна гледна точка. Ако някъде нещо ви спира, опитайте се да го напишете на хартия. Това ще ви помогне да прехвърлите тези мисли в тетрадката си и да освободите ума си. Когато по-късно прочетете това, което сте написали, може да имате по-голяма яснота как да действате.

Спрете монитора си и си починете

Можете да си върнете креативността, когато спрете монитора си или се отдалечите от екрана. Това не само е полезно за зрението ви, но също така ви позволява да не се фокусирате върху неща, които може да ви попречат. В наши дни прекарваме огромна част от времето си пред компютри и понякога имаме силна нужда от пауза. Отделете малко време, за да направите нещо, което ви харесва. Може да бъде нещо физическо, което да направите като дейност. Може да е по време на работа, като разходка или нещо след работа – като стрелба с лък, например. Ако имате зеленина в близост до офиса, или пък река, се разходете и просто се взирайте.

Наблюдавайте как се движат листата на дърветата, как шумоли водата или как се движат автомобилите. Бъдете на 100% в заниманието си, което не включва компютър и телефон. След това вижте дали не ви е хрумнала някоя гениална идея.

digitalexpert 1200x628 checklist 002
Креативност: 6 кратки съвета за генериране на неустоими идеи 7

Чек лист с идеи за връщане на креативността

Може би някои от изброените по-долу процеси ще са ви полезни, за да се радвате на безкраен креативен поток:

 • Опитайте да изпълните процес на mind mapping или brainstorming
 • Пишете ежедневно в дневника си
 • Извършвайте визуализация с всичко, за което мечтаете
 • Намерете си ново хоби, запишете се на курс или се обградете с професионалисти, от които да научите нови неща
 • Движете се редовно – разхождайте се с приятели, тренирайте, танцувайте или правете нещо друго, което ви е забавно 

Правенето на различни неща ще ви помогне да се върнете на гребена на идеите и ще засили желанието ви за творчески процеси. Ако постоянно правите едно и също нещо, мозъкът ви може да достигне само до последната идея, която вече му е хрумнала. Разнообразието ще отключи по-креативното ви мислене във всички аспекти на живота ви.

Заключение

Каквото и да правите, не позволявайте на креативността ви да се изпари, особено ако искате да създадете запомняща се реклама онлайн. Полагайте ежедневни грижи за нея, както се грижите за своите знания, за своята хигиена и дори за своя външен вид. Опитайте да работите от някое кафене, защото лекия страничен шум всъщност може да ви помогне да разгърнете въображението си. Проучвания твърдят, че ниските нива на околен звук всъщност подпомагат влизането в креативната зона. Слушането на фонова музика без текст има същия ефект, така че можете да го пробвате и в офиса. 

Позволете си да се отегчите напълно – в тези моменти умът ви започва да се лута и да създава нещо страхотно. Нужни са ви само пет минути, за да отидете до банята, десет минути, за да вземете чаша кафе, или двадесет минути, за да пътувате до работа. Всички тези малки прозорци от време, са моменти, в които трябва да си починете и да изпитате скука. Спрете да преглеждате социалните си мрежи – те буквално открадват вниманието ви и ви вземат момента за креативност. Вместо това се потопете в мислите си и не правете абсолютно нищо друго. Така ще имате пространство да мислите и да си представяте неща, които да са ви от полза в последствие. 

И за финал – не си поставяйте нереалистични цели. Всеки носи в себе си различна степен на креативност, но може да я развива. Направете първата стъпка, с която да я събудите и не се страхувайте да започнете. Каквато и идея да имате, не се колебайте дали е глупава, дали звучи добре и дали има смисъл. Започнете да създавате все едно всичко е възможно. Нищо няма да бъде загубено щом има начини за редакция, изтриване и преиздаване. Затова творете на воля и се радвайте на креативността си!