Вашият бизнес не работи във вакуум

Има безброй външни фактори, които влияят върху това дали ще сте успешни, или не. Вашата конкуренция играе огромна роля за успеха на вашия бизнес.

Ето защо е толкова важно да предприемете необходимите стъпки, за да спечелите стратегическо предимство пред другите брандове във вашата индустрия. Но както в повечето случаи, това е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Лесният достъп до интернет в световен мащаб повишава конкуренцията ви с огромни темпове. Дори и да не го осъзнавате напълно, вие вече далеч не се конкурирате само с няколко местни или регионални компании. Трябва да вземате предвид и световните брандове.

Как да накарам бизнесът ми да се открои?

Задайте си въпросите:

  • Какво прави моята компания уникална?
  • Какви диференциращи фактори ще ми помогнат да изпъкна пред останалите?
  • Защо клиентът ще предпочете моите продукти, а не тези на конкурентите ми?

Трудно е да се даде отговор на тези въпроси, особено ако не изследвате непрекъснато конкуренцията си и стъпките, които тя предприема. Същевременно има толкова много брандове, които трябва да наблюдавате и тяхното следене може да изглежда като една изключително трудна задача.

Но не се притеснявайте. Има много онлайн инструменти, които могат да ви помогнат да следите ефективно конкурентите си. Съкратихме този списък до 10-те най-полезни, които са на разположение в момента.

Чрез използването на тези инструменти, вие ще можете да анализирате добре това, което правят вашите конкуренти. Това може да ви помогне да повишите продажбите на своя бизнес и да подобрите цялостната си маркетингова стратегия.

Ето ги и тях:

Picture1 3
1. Google Alerts

Нито един списък с онлайн инструменти за мониторинг на конкуренцията няма да е пълен без Google Alerts.

Този инструмент е изключително лесен за използване. За да започнете, просто влезте в профила си в Google. Ако нямате такъв, ще ви отнеме само няколко минути, за да се регистрирате.

След това въведете имената на вашите конкуренти и Google ще се погрижи за всичко останало.

Ще получавате имейл известие всеки път, когато някои от вашите конкуренти са били споменати онлайн. Можете също така да го настроите да ви известява за определени линкове и ключови думи. Всичко зависи от това какво искате да проследите.

Google Alerts е страхотен инструмент, защото чрез него ще получите известие, когато конкурентите ви са споменати, за да можете да сте в крак с най-новата информация свързана с тях. А най-добрата част е, че той е и напълно безплатен.

2. Social Mention

Добре знаем, че 71% от малките бизнеси използват социалните медии, за да работят със своите клиенти. Това вече не бива да ни изненадва.

Ето защо Social Mention е един от най-ценните онлайн инструменти за наблюдение на конкуренцията.

Picture2 2

Social Mention е изключително лесен за използване. Просто потърсете за термини, ключови думи или имена на конкретни марки, и платформата ще ви покаже какво говорят хората за тях в социалните мрежи и в блоговете. Инструментът ще ви даде чудесна възможност да видите какво говорят хората за вашите конкуренти в реално време. Има много начини да използвате това в своя полза.

Ако коментарите са отрицателни, можете сами да се опитате да избегнете тези грешки, които те вече са допуснали. Може дори да се възползвате от тези техни грешки в маркетинговата си кампания, и по този начин да привлечете техните клиенти на ваша страна.

Ами ако това, което коментират хората за вашите конкуренти е само и единствено положително? Това далеч не е причина за паника. Има начини, по които можете да се възползвате и от такива ситуации.

Разберете какво правят вашите конкуренти и се опитайте и вие да го повторите. Какво всъщност е нещото, което те правят най-добре? Намерете начин и вие да го постигнете, при това по-добре от тях.

3.Instapaper

Какво се случва, когато видите нещо онлайн за вашите конкуренти?

Веднага ли захвърляте всичко, което правите в момента, за да го прочетете? Едва ли. Вие имате друга работа – да управлявате бизнес. Въпреки че анализът на конкуренцията е важен, той не може и не бива да е най-важното нещо, с което да се занимавате през целия ден.

Но това далеч не означава, че не трябва да проследите тази информация на по-късен етап. Можете да използвате инструменти като Instapaper, за да останете информирани и от това да не пострада вашата организираност.

Picture3 2

Instapaper се държи като много по-усъвършенствана версия на типичен bookmark за уеб браузър. Една от най-добрите възможности на този инструмент е достъпът до запазени статии, без да имате интернет връзка.

Така че сега, ако се натъкнете на някаква нова информация, блог или статия, написана от или за вашите конкуренти, можете да я запазите и да я прочетете по-късно, когато имате повече време.

Инструментът автоматично оптимизира текста по начин, по който да е най-удобен за прочитане. Можете дори да регулирате шрифта, размера, разстоянието и полетата по ваш вкус.

Този инструмент е достъпен в две версии – за десктоп и за мобилни устройства, което е страхотно, защото това означава, че няма значение дали използвате Apple или Android.

Можете също да синхронизирате запазените от вас статии на всичките си устройства. Този инструмент е идеален за онези от вас, които искат да имат едно място, което да им предлага удобен начин за четене на всички статии, които касаят вашите конкуренти. Изключително компактен и ефективен инструмент, който ви препоръчваме да изпробвате.

4. Monitor Backlinks

Освен че можете да проследявате успешно брандовете, които са ви конкуренция, както и техните споменавания в социалните мрежи, трябва да можете ефективно да проследявате и техните обратни линкове, или препратки.(backlinks).

Picture4 1

Препратките играят огромна роля в трафика на уебсайтове и оптимизацията за търсачки.

Ако вашите конкуренти са умни, те ще се опитат да изградят колкото се може повече подобни препратки. Ето защо инструментът Monitor Backlinks е от решаващо значение за вашата стратегия за анализ на конкуренцията.

Този инструмент може да ви помогне да разберете кои конкурентни домейни имат най-високо и съответно най-ниско класиране в търсачките. Това е чудесна информация, която ще ви помогне да научите кои страници в техните сайтове получават най-голям трафик. Можете също така да сравните техните резултати директно с тези на собствения ви уебсайт.

И още една причина, поради която инструментът Monitor Backlinks е нещо, от което трябва да се възползвате. Той може да ви помогне да изградите връзки с други уебсайтове.

Понякога препратките се случват без стратегия и планиране. В други случаи обаче, вашите конкуренти могат да имат взаимоотношения с определени уебсайтове. Те може да имат договорка, която да дава на сайтовете стимул да използват препратки към някоя от страниците на вашия конкурент. Най-често този стимул е финансов, но невинаги.

Независимо от случая, опитайте се да достигайте директно до тези сайтове, защото те могат да ви помогнат за увеличаването на трафика ви.

Има толкова много различни възможности, чрез които можете да използвате този инструмент в своя полза. От Monitor Backlink предлагат и 30-дневен безплатен пробен период, затова определено си струва да опитате.

5. SpyFu

С име като SpyFu, не е изненадващо, че този инструмент е страхотен избор за шпиониране на вашите конкуренти.

Ето как работи. След като потърсите домейна на конкурентите си, ще видите къде са били те в Google през последните 11 години. Да, добре сте прочели, 11 години!

Picture5 1

Този инструмент ви дава достъп до ключовите думи, които те използват в Gooogle Ads, всичките им органични класации, както и всеки един вариант на техните реклами. Впечатляващо, нали?

Ще имате също така и достъп до информацията за успеха на техните кампании. Ще знаете колко плащат те за всяка ключова дума и колко кликвания получават.

В резултат на това ще можете да взимате по-добри решения, когато става въпрос за собствените ви PPC кампании. Не губете повече пари за ключови думи, които не работят за вашите конкуренти. След като те не работят за тях, шансовете да не работят и за вас са големи.

SpyFu също ви дава достъп до ключови думи, препратки и съдържание от вашите конкуренти, които имат по-висок SEO рейтинг от вашия. Това може да ви помогне да видите как се справяте, когато се сравните с най-големите си конкуренти във вашия бранш.

Сега можете да направите необходимите корекции, за да подобрите своя SEO ранг и да генерирате повече потенциални клиенти. Това ще ви даде конкурентното предимство, от което винаги сте имали нужда.

6. WhatRunsWhere

WhatRunsWhere е онлайн инструмент, който е специализиран за реклама.

Picture6 1

Чрез него ще имате възможност да разберете колко успешни са рекламите на конкурента ви. Въз основа на тази информация ще можете да решите дали искате да повторите своите печеливши стратегии или да избегнете създаването на нерентабилни кампании.

Рекламите постоянно се променят. Всичко зависи от целите на една компания и от това, което потребителите изискват. С WhatRunsWhere, вие ще знаете, ако вашите конкуренти намират нова маркетингова стратегия, която работи. Ще можете да видите анализи и отчети за рекламите въз основа на използвани устройства, местоположение, време и др.

За разлика от някои от другите инструменти в нашия списък, WhatRunsWhere не е безплатен инструмент. Основният им пакет започва от $ 299 на месец.

7. SEMRush

Когато става въпрос за инструменти за анализ на ключови думи, SEMRush е най-добрият избор за вас.

Picture7 1

Това е така, защото те са специализирани в конкурентния анализ на данните. Ето какво трябва да направите.

Просто въведете началната страница на уебсайта на вашия конкурент. SEMRush ще ви даде незабавна информация за техния ранг, трафик, рекламни ключови думи и органични ключови думи. Цялата тази информация е добре организирана в графичен доклад, който е лесен за четене и разбиране. Това е един чудесен начин да извлечете и анализирате данните, които имате.

Също така, ще можете да сравнявате един до друг различни домейни, за да можете да сравните себе си с конкурентите си, или пък да сравните двама от вашите конкуренти по един изключително удобен и нагледен начин.

SEMRush може също да ви помогне да генерирате идеи за ключови думи и за вашия собствен сайт, което също може да ви даде конкурентно предимство.

8. Alexa

Както може би знаете, Alexa има функции, които класират уебсайтовете и показват информация, свързана с техния трафик. Но не всички осъзнават, че Alexa има и инструменти за анализ на конкуренти.

Picture8 1

Повечето от инструментите в нашия списък досега изискваха ръчно въвеждане на информация за вашите конкуренти. Това може да включва техните имена, ключови думи или домейни.

Но какво ще стане, ако не знаете кои са вашите конкуренти? Alexa може да ви помогне да определите кои уебсайтове са най-големите ви конкуренти. Можете също да сравните сайта си с лидерите във вашата индустрия, за да видите как се подреждате срещу всички останали. Разберете какво трябва да направите, за да подобрите класирането си.

Alexa може също така да проследява различни сайтове за вас. Ще получите информация в реално време за това, как тези уебсайтове функционират и как се представят.

Друга интересна отличителна черта на този инструмент са възможностите за партньорство. Можете да откриете уебсайтове, които биха били подходящи за вас да публикувате съдържание свързано с това, което предлагате. Това може да се използва и за инфлуенсърски маркетинг, както и за други реклами в социалните мрежи. Възползвайте се от тези възможности, преди конкуренцията ви да го е направила.

9. Woorank

Woorank предлага прегледи на уебсайтове и SEO одити за всеки уебсайт. Всичко, което трябва да направите, е да въведете уебсайт на конкурент, за да генерирате информация, която след това да синтезирате под формата на репорт.

Picture9 1

Въпреки че основната версия на този инструмент може и да е безплатна, по-добра идея би било да закупите платената версия на този инструмент, за да получите всички предимства, които той предлага. Месечните планове варират от $ 50 до $ 250, в зависимост от функциите, които търсите.

Можете да сравните вашата страница с всички сайтове на вашите конкуренти използвайки едно-единствено табло за управление. Инструментът ви помага да следите ключови фактори като:

  • Ключови думи;
  • Потребители;
  • Процент на отпадане (bounce rates);
  • Показвания на страници (page views);
  • Продължителност на сесията;
  • Нови посещения;

Ще имате достъп и до отчети в социалните медии. Отчетите се показват на седмична база, така че да можете да видите как се представяте в сравнение с конкуренцията във времето.

Ако класирането на вашия сайт продължи да се покачва, очевидно правите нещата както трябва и трябва да продължите с текущия си план. Но ако започвате да губите позиции, може би е време да смените стратегията си.

10. iSpionage.
Picture10 1

Ако търсите инструмент, който да ви помогне да следите ключовите думи, iSpionage е перфектен избор, който несъмнено трябва да използвате.

Техните отчети ще ви покажат как вашите конкуренти групират реклами, ключови думи и целеви страници. Ще можете да видите и кои от тези реклами получават най-много трафик.

За разлика от други инструменти за наблюдение, iSpionage използва данни от Bing и Yahoo в допълнение към тези от Google, което може да ви даде по-точно представяне на резултатите.

Ще можете да идентифицирате най-печелившите ключови думи и да коригирате стратегията си въз основа на това, което правят конкурентите ви. iSpionage дори показва прогнозен месечен бюджет за PPC кампаниите на вашите конкуренти, което, ако трябва да сме откровени, си е доста впечатляващо. Вижте още за PPC реклама.

Заключение

Безспорно, конкурентният анализ е ключов елемент за успеха на всеки бизнес във всички индустрии.

Това твърдение важи както за стартиращи компании, така и за такива, които са от повече време на пазара. Няма значение дали се опитвате да идентифицирате целевият пазар, за да стартирате нов бизнес, или пък искате да създадете рекламна кампания за определен бранд, който е на върха в своята ниша, трябва да следите конкуренцията си.

Но с толкова много конкуренти на пазара, понякога може да се окаже трудно да държите под око всички тях. Ето защо трябва да използвате предимството на новите технологии. Списъкът с посочените по-горе инструменти може да бъде изключително полезен за вас. Не казваме, че трябва да използвате всички от тях. Много от тези инструменти имат сходни характеристики.

Някои от тях се фокусират върху конкретни платформи, като социалните медии например, докато други поставят по-голям акцент върху препратките, ключовите думи или рекламите.

Всичко зависи от това, което търсите. Решете колко искате да похарчите за инструменти за наблюдение на вашите конкуренти и каква информация искате да получите в замяна. Всичко зависи от вас и вашите бизнес цели и амбиции.

Независимо от това какви са вашите бизнес цели обаче, нашите експерти от Digital Expert са винаги на ваше разположение за безплатна онлайн консултация. Можем да ви съдействаме и да ви насочим към най-подходящата маркетингова стратегия, която да е специално разработена за вас и вашите бизнес цели. Запишете се още днес, очакваме ви.

Разгледайте как можете да увеличите приходите на вашият бизнес с нашите услуги:

Искаш да научиш повече как бизнесът ти да стане по-печеливш?

Заяви сега безплатно услугата “Експертна рекламна стратегия” и научи как да продаваш онлайн по-добре и да печелиш повече