Вече ви запознахме с основните плюсове на чатботовете и защо те са неизбежна част от развитието на маркетинг индустрията. Днес ще ви дадем още полезна информация, която ще ви уведоми как чатботовете биха пренесли метода ви на продаване на следващо ниво.

Защо Да Обмислите Използването На Чатботовете

Според данни на Business Insider, 68% от всички потребители на приложения в света използват Facebook Messenger. Следното проучване пък показва, че над 2 милиарда съобщения се обменят между бизнеса и клиентите всеки месец. Тези факти правят Messenger най-подходящото приложение за интегриране на чатбот. Едно от най-ярките предимства е, че на фона на всички 6 милиона Facebook рекламодатели, само около 300 хиляди се възползват от потенциала на чатбота. Изводът – малко конкуренция, ненаситен пазар, идеално поле за изява.

Ако трябва да направим сравнение с имейл маркетинга – потребителите отварят само 30% от изпратените мейли, а само в 3 от тях линкът бива използван. Също така, нямате гаранция, че цялата ви имейл кампания няма да попадне в папката „спам“. В същото време чатботове предлагат безпрецедентна комуникация с клиентите ви. Всичко се случва в реално време, а изкусно програмираните ботове осигуряват информация, неразличима от комуникацията с жив човек. Това ни кара да смятаме, че хората са по-склонни да комуникират с бот, отколкото да четат имейли. Ако се притеснявате, че имейл листът ви е бил най-верният помощник за продажби, ще побързаме да ви кажем, че на практика вие създавате подобен абонаментен лист в Messenger. Това се случва, защото Messenger поддържа спонсорирани реклами. След това алгоритъмът се грижи те да стигнат до правилните хора – тези, които вече са посетили страницата ви. Използвайки рекламите в комбинация с чатбот, ще постигнете ретаргетиране на топли клиенти и съответно повече продажби. Това ще ви позволи спокойно да пенсионирате имейл листа си, в случай, че не ви носи задоволителни резултати.

Следващият фактор, на който трябва да обърнем внимание, е че добрият чатбот може да регистрира проблемите и нуждите на вашите потенциални клиенти и след това директно да ги препрати към звеното от търговци, които да затворят сделката.

Също така, ако сте представител на онлайн магазин, чатботът би се приспособили към вашите нужди. С правилното програмиране, можете да се сдобиете с Messenger продавач-консултант, който обслужва всички нужди да  клиентите ви и отговоря на най-задаваните въпроси. А благодарение на това, че всичко се случва в комфорта на Messenger, процентът на напуснали дискусията клиенти ще се доближи значително до 0.

Чатботът може да бъде настроен да напомня по ненатрапчив начин на вече топъл потребител за все още съществуващите пред него възможности. По този начин риска брандът ви да бъде възприет като досаден също се свежда до минимум, а шансът да осъществите продажби се покачва. 

Вземането на решение да се доверите на чатбот ще се отрази доста по-щадящо на бюджета ви, отколкото да се впуснете в разработка на собствено приложение за комуникация с клиенти. Ще съкрати и разходите си за персонал. Така бихте могли да оползотворите разликата като инвестиция в нови стоки, които пък да се отразят в придобиването на нови пазари, например.

Брандове, Доверили се на Чатботовете

  • Сефора – след като са интегрирали функцията и я комбинирали с безплатните мостри, които предлагат, те успяват да докарат 11% по-висок трафик във физическите си магазини. Всеки един представител на тези 11% харчел по минимум 50$.
  • Уницеф – при тях ботът има малко по-различна функция. Неговата цел е да събира мнения и информация от младежи от целия свят по проблеми, които ги засягат. След това, на база на събраната информация, те правят промени по визията и целите си. Ботът им помага да достигнат до 2 милиона души.

Надяваме се изложените факти да са ви помогнали да вземете правилното решение за бъдещето на бизнеса ви. Предлагаме ви да се запишете за експертна стратегия, за да обсъдим възможностите за развитие пред вас.

Искаш да научиш повече как бизнесът ти да стане по-печеливш?

Заяви сега безплатно услугата “Експертна рекламна стратегия” и научи как да продаваш онлайн по-добре и да печелиш повече