Какво представлява Shadowban и трябва ли да ни е страх от него?

Разтревожени ли сте за видимостта на вашите постове в Instagram? Може би се чудите дали вашият акаунт е изложен на риск от така наречения Instagram shadowban? Съветваме ви да не се притеснявате. В тази статия ще разберете как да избегнете определени дейности, които могат да доведат до намаляване на видимостта и рийча на вашите постове в Instagram.

Преди да обсъдим ограниченията, които Instagram може да наложи на вашия акаунт, нека първо разясним какво всъщност означава “shadowban”. Първоначално той е бил измислен в началото на 2017 г. от фотограф, който е забелязал, че изображенията му не се появяват в определени търсения на хаштага, който той е използвал. Предположенията са били, че изображенията на много фотографи тогава не са се показвали в определени търсения, или че различни хора виждат различно съдържание в едно и също хаштаг търсене.

Тогава все още не беше публично известно, че Instagram вече е създал свой алгоритъм, който се прилага към резултатите от хаштаг търсенето. Това означава, че при определени търсения, различните потребители могат да виждат различни резултати от съдържанието. Потребителите дори могат да виждат различно съдържание от едно и също търсене, но по различно време. Така че спокойно можем да кажем, че не, няма “shadowban”, който да е наложен върху потребителски акаунти, използващи каквито и да е било хаштагове.

За съжаление, след като терминът придоби голяма популярност, той често започна да се използва, за да се обясни резкият спад в рийча или степента на ангажираност, различни ограниченията в потребителските акаунти, както и други негативни резултати в Instagram. Държим да отбележим, че нищо от това не се дължи на shadowban. Просто алгоритъмът на Instagram играе голяма роля що се касае до рийча, който се регулира от множество фактори, с които голяма част от потребителите не са добре запознати. Ето и някои от тях:

1. Уважавайте Follow и Unfollow ограниченията, наложени от Instagram

В действителност съществува ограничение за броя на акаунтите, които можете да последвате в Instagram. Това ограничение към момента е 7500 акаунта. След като достигнете този лимит, ще се наложи да спрете да следвате някой, за да можете да последвате някой друг.

Нека си го кажем – 7500 акаунта означава прекалено много съдържание, което да следвате! Повечето потребители биха изпитали сериозни трудности да взаимодействат успешно и ефективно с толкова много хора и толкова много съдържание. Независимо от това обаче, няма ограничения за това колко души могат да следват вашия профил, независимо дали говорим за личен или бизнес такъв.

Instagram също така има доста строги ограничения по отношение на броя на хората, които можете да последвате в рамките на определен период от време. Съществуват няколко фактора, които влияят на това число. По-новите профили имат по-ниски лимити за броя на акаунтите, които могат да следват за период от един час, или един ден. Размерът на профила Ви (броят на хората, които ви следват) също може да допринесе за определянето на вашия лимит.

Макар да има някои ясни ограничения в Instagram, ограничение за броя на акаунтите, които можете да последвате в рамките на един час и за един ден, всъщност не е ясно дефинирано никъде. В интернет има противоречива информация, но най-надеждните данни показват, че лимитът е приблизително 30 последвания за час и общо 800 последвания в рамките на един ден.

Отново отбелязваме, че на някои хора може да им бъде позволено да превишат тези лимити, в зависимост от различните фактори касаещи потребителския Instagram профил, като например степента на ангажираността на съдържанието, което се намира на акаунта. Нарушението на тези ограничения обаче може да Ви изложи на риск от превишаване на лимита, което пък от своя страна да се отрази в ограничаване, или блокиране на акаунта ви за минимум 24 часа. Така че имайте предвид ограниченията и ги спазвайте, за да не бъдете санкционирани от Insgatram.

В допълнение към всичко казано до тук, съществуват и подобни ограничения за броя на профилите, които можете да спрете да следвате, съответно след един час, или ден. Цифрите, които посочихме по-горе важат с пълна сила и тук.

2. Ограничете лайковете до 350 на час

Едно от най-ясно посочените ограничения на Instagram е броят на харесванията, които можете да изпълните. Това действие е ограничено до 350 харесвания на час. Ако превишите това ограничение, профилът Ви вероятно ще бъде разпознат като спам и достъпът ви до него ще бъде ограничен поне за 24 часа. След многократни нарушения на този лимит, ограничението на профила ви ще се удължава всеки път, което в крайна сметка, ще доведе до постоянното му деактивиране.

Въпреки че всичко това звучи притеснително, 350 харесвания на час са около 6 харесвания в минута, или 1 лайк на всеки 10 секунди. Вероятността средностатистическият потребител в Instagram толкова интензивно да разглежда и лайква съдържание в рамките на един час е доста малка. Повечето потребители няма да надхвърлят това ограничение, освен ако не използват автоматизирани инструменти за увеличаване на ангажираността (а всички тези инструменти нарушават драстично условията за използване на Instagram). Така че имайте предвид, че ако използвате подобен инструмент, шансовете вашия акаунт да бъде санкциониран се увеличават сериозно.

Когато става въпрос за оставяне на коментари в публикациите в Instagram, отново има противоречиви източници на информация, а Instagram не дава точния допустим брой. Общоприетият лимит за коментарите е приблизително 100 на ден.

В допълнение към броя на коментарите, Instagram изрично посочва, че не можете да @споменавате (@mention) повече от пет души в отделен коментар и не можете да публикувате същия коментар многократно. Това означава, че не можете да копирате и пействате един и същи коментар в няколко различни публикации.

3. Не превишавайте 30 хаштага на пост

Instagram ясно регулира броя на допустимите хаштагове, които можете да вмъкнете в един пост – до 30. Ако надхвърляте 30 хаштага в заглавието на публикацията, или под формата на коментар, постът, или коментарът няма да бъдат публикувани.

Много хора се опитват да удвоят употребата на хаштагове, като поставят 30 хаштага в описанието на постовете и след това поставят още 30 като коментар под снимката. Технически, можете да направите това, но Instagram ще разпознае само първите 30 хаштага, които сте добавили към публикацията. Ето защо, ако първо сте добавили хаштаговете в описанието, публикацията няма да се показва в нито едно търсене за хаштаговете, които са използвани в коментарите.

4. Не тагвайте повече от 20 потребители на публикация

Можете да тагвате до 20 души в един пост в Instagram. Това се прави чрез функцията „Tag People“ по време на процеса на качване на снимката, или чрез натискане на опцията “tag” при редактиране на вече публикувана публикация. Когато говорим за Instagram Story пост, там можете да тагвате до 10 души в публикация.

Заключение

Както сами виждате, има много ограничения, наложени върху различни Instagram функции и дейности. Тази статия няма за цел да ви научи как да “измамите” алгоритмите на Instagram, дори напротив. Надяваме се да сме ви съдействали с информация, която да ви помогне да се съобразите по-ефективно с правилата на социалната мрежа, за да нямате проблеми с нея. Надяваме се, че това, което научихте тук няма и по никакъв начин да ви попречи да извършвате спокойно нормалните онлайн взаимодействия с останалите потребители, с които е така характерна тази платформата.

Ако въпреки всичко имате нужда от помощ относно вашия Instagram профил, нашите специалисти от Digital Expert са тук, за да ви съдействат. Запишете се още днес за експертна рекламна стратегия, за да обсъдим как най-ефективно бихме могли да ви помогнем. Гарантираме професионален подход и индивидуален анализ на вашите бизнес нужди. Очакваме ви!

Искаш да научиш повече как бизнесът ти да стане по-печеливш?

Заяви сега безплатно услугата “Експертна рекламна стратегия” и научи как да продаваш онлайн по-добре и да печелиш повече