Технологията Blockchain продължава да прониква все по-усилено в различни сфери на онлайн пространството. Оказа се, че и Марк Зукърбърг има намерение да инвестира в тази ниша. Създателят на Facebook инициира развитието на собствена криптовалута, наречена Libra, и това е може би най-дискутираната тема от последните дни. Но каква е тази нова валута и каква е ползата от нея? Научете за какво става дума:

Какво знаем за Libra?

На 18 юни 2019 г. официално бе обявена криптовалутата на Facebook – Libra, и така проектът излезе от спекулациите и се легитимира пред широката общественост. Новината не остана незабелязана – целият свят обърна сериозно внимание на това събитие.

Някои от вас обаче може да попитат – защо има такъв интерес към това? В крайна сметка, криптовалутата не е нищо ново.

Е, причината за целият този шум е фактът, че самият Марк Зукърбърг заяви участие в такъв тип проект, което прави новата криптовалута изключително обещаваща и любопитна. Днес всичко около този човек се превръща в новина и всичко, което той прави, се следи под лупа, така че интересът е напълно нормален.

Сега компанията навлиза на пазара на финансови услуги и потребителите ще могат да купуват валутата и да я съхраняват в цифров портфейл. Новият платежен инструмент ще е на разположение на компанията Facebook и на още други 27 корпоративни партньори, които са инвестирали в проекта. Сред тях са Visa, Mastercard, Uber, Spotify и други известни компании. Потребителите на Facebook ще могат да използват Libra през 2020 г.

Facebook ще позиционира криптовалутата си като начин на разплащане за хора, които нямат банкови сметки. Всеки, който има смартфон, независимо от страната на пребиваване, ще може да използва Libra за своите нужди. Според Марк Зукърбърг, „паричните преводи трябва да могат да се извършват изключително просто, като изпращането на съобщение.“

Една от ключовите характеристики на Libra е, че проектът ще бъде контролиран от специално организиран фонд, който ще включва основните инвеститори на проекта. Известно е, че 28 компании вече са инвестирали във валутата – Mastercard, PayPal, Visa, eBay, Coinbase, Uber и др. Всички те са допринесли с $ 10,000,000 за да могат да участват в управленската Асоциация на Libra.

Към момента на стартиране на криптовалутната мрежа, броят на участниците във фонда планира да се разшири до 100. В дългосрочен план, целта е да се увеличи и броят на инвестициите до 1 млрд. долара. Очевидно е, че фирмите-инвеститори ще бъдат и едни от първите на пазара, които ще въведат новата криптовалута в своите услуги.

В момента малко се знае за криптовалутата на Facebook, но все пак има информация, която изтече в интернет:

  • Според наличната информация, транзакциите предприемани с Libra, няма да бъдат предмет на комисионна , или ако такава има, то тя ще бъде много ниска и ще засегне предимно големите компании, а не обикновените клиенти;
  • Пълното прилагане на Libra във Facebook ще бъде осъществено през 2020 г.;
  • Криптовалутата ще може да работи дори и когато сте офлайн;
  • Tака наречената Libra Асоциация не само ще управлява резервния фонд на криптовалута, но също така ще може да издава монети и ще има правото да ги унищожава при необходимост;

История на създаването на криптовалута от Facebook

Първоначално преобладаваха предимно слухове и предположения около проекта, отколкото някакви официални данни. Дори в началото не се знаеше със сигурност, че Facebook подготвя точно криптовалута, но имаше предположения, че проектът ще бъде свързан с блокчейн технологията. Може дори да се каже, че разработката на Libra бе строго класифицирана и между първото официално обявяване на създаването на валутата и реалното пускане на официалния уебсайт на Libra минаха едва няколко месеца.

Изглежда, че идеята за разработването на новата криптовалута е хрумнала на Зукърбърг много по-рано, защото преди около година бившият президент на PayPal Дейвид Маркъс премина в редиците на Facebook. Беше обявено, че Маркъс оглавява някакъв нов „таен проект” и за този проект е бил сформиран екип от 50 специалисти. И докато всички се чудеха защо Facebook има нужда от този нов екип, сега вече смело можем да кажем, че те всъщност са работили върху Libra.

За първи път хората започнаха да говорят за новата Facebook система в началото на 2018 г. През лятото на 2018, Зукърбърг обяви разработването на проект, наречен Facebook Coin. По-късно същата година валутата на Facebook бе преименувана и тя започна да се нарича Libra. Новата монета дори има свой собствен символ – три вълнообразни хоризонтални линии ≋.

Защо Facebook има нужда от своя собствена криптовалута?

Може да се каже, че криптовалутата не е създадена с основна цел да се печелят пари. Очевидно е, че Зукърбърг се интересува повече от развитието на технологията, а не от приходите, които Libra би донесла. Възможно е това да е само началото на изграждането на по-глобален и обширен проект, който ще разреши всички проблеми на Facebook.

Не бихме изключили и напълно вероятността Марк Зукърбърг да има и големи планове в сферата на мобилните плащания. Все пак, Facebook вече има огромна база от потенциални клиенти под формата на своите потребители, които лесно биха направили Libra световен лидер.

Какви са перспективите пред Libra?

Без съмнение, това е много голямо събитие за света на дигиталните финанси. Твърде много сериозни хора стоят зад проекта, а интересът на инвеститорите само потвърждава, че от Libra трябва да се очаква нещо наистина голямо.

Изглежда, че Facebook иска да направи от Libra по-добра и ефективна версия на PayPal. Те се надяват, че новата криптовалута ще се превърне в по-общ и достъпен начин на плащане с по-малко такси.

„Успехът за нас ще означава постижението, че човек, който работи в чужбина, ще разполага с бърз и лесен начин да изпрати пари на семейството си, а един студент да може да плати наема си толкова лесно, колкото да си купи чаша кафе“, казва Зукърбърг.

Финансовите услугите днес начисляват средно такса от 7% за изпращане на пари, и по този те начин “отнемат” 50 милиарда долара от потребителите годишно. Libra може да се превърне в основа за осъществяване на изгодни микро-сделки, нещо, което би струвало далеч по-скъпо ако решите да използвате стандартна кредитна карта например.

Криптовалутата Libra изглежда просто обречена да взриви света на цифровите пари. И ако сделките с криптовалутата на Facebook са наистина толкова прости както изпращането на едно просто съобщение, то тогава изглежда, че Libra ще унищожи напълно конкуренцията на пазара. Дали това ще се случи обаче, предстои да разберем.